De tuffaste loppen i världen

cover2

Maraton, lopp och tävlingar av olika slag blir allt mer populära i dagens samhälle men det finns en extrem form av dessa som pushar deltagarens fysiska och psykiska kapacitet till max. Många av Sveriges största maraton ses som en folkfest; med musik, priser och hundratals personer som hejar på deltagarna.

LOPP2

Men vad händer när vägen inte är visad med gula avspärrningsband, utan du är ute i vildmarken utan karta eller GPS och alla aspekter av din mänsklighet pushas till gränsen? Ett enda misstag eller en felbedömning kan vara skillnaden mellan liv och död. Dessa extrema former av lopp sker över hela världen, i alla olika typer av klimat och under alla olika omständigheter. Ju galnare upplägg, desto bättre, anser många av personerna som brinner för dessa extrema utmaningar.

Sydamerika

I Sydamerikas tuffa klimat finns flera populära lopp som utmanar även den mest extrema sportaren. I Costa Ricas djungel utförs ett cykelmaraton vid namn ”La Ruta de los Conquistadores” som sträcker sig cirka 26 mil mellan bergstoppar och aktiva vulkaner. Varje år beger sig 450 cyklister från Stilla havet till Atlanten i detta utmanande klimat och cyklisterna tvingas ta sig fram i knädjup lera och sand, tusentals insekter och till och med giftiga grodor.

desert-marathon_desktop

Jungle Ultra” är ett annat lopp som sträcker sig 23 mil och korsar cirka 70 floder och strömmar genom den fuktiga peruanska djungel i upp till 40 graders värme, med flera tusentals insekter som gör rutten ännu mer utmanande. Kroppen utmanas enormt då luftens extrema fuktigheten förhindrar svetten att hjälpa kroppen att återgå till sin normala temperatur.

Alaska

”Alaska Mountain Wilderness Challenge” är ett lopp som sedan 1982 endast har 15 människor per år som tar sig an utmaningen. Målet är att hitta det mest skonsamma sättet att ta sig igenom 16 mil av Alaskas livsfarliga och vilda terräng. Det finns ingen planerad rutt, ingen karta/GPS och loppet har blivit jämfört med träning inför militären. I Alaska utförs också ”Iditarod Trail Invitational” som varje år utmanar racers att tackla en 160 mils rutt genom Alaskas farliga vildmark på cykel eller på skidor, utan karta eller GPS. Varje år byter de rutten mellan en nordlig rutt och en sydlig. Som snabbast har loppet utförts på 10 dagar men oavsett hur lång tid loppet tar räknas man som en vinnare, vilket går att applicera på alla av dessa lopp världen över!