Att springa ett löparlopp kräver mycket förberedelse och träning på lång sikt. Men det kräver också mycket förberedelse på kortare sikt, det vill säga de närmsta dagarna innan loppet. Efter ett löparlopp behöver kroppen få vila, men det är också värt att fira, i synnerhet om det är ens första tävlingslopp. Ett sätt att fira kan vara att beställa en tårta från dintarta.se dekorerad med till exempel ett par löparskor gjorda i marsipan. Men innan det är dags att fira sina prestationer i loppet krävs en hel del förberedelse.
Om du planerar att springa ett lopp är det viktigt att vara i god form och veta att man kommer att klara av att springa den sträcka som det tänkta loppet har. Är det ett långdistanslopp du ska springa behöver du inte ha sprungit hela distansen innan, men du bör ha kommit upp i närheten av den distansen. Oavsett om det gäller ett 5-kilometerslopp eller ett maraton bör du träna. Ett tips är att varva hårda intervallpass med pass med längre distans. Det är också viktigt att värma upp innan varje löparpass. En ordentlig uppvärmning gör att dina muskler kan bli upp till tio procent längre, vilket gör att risken för att skada muskler och senor minskar avsevärt. Du kommer också att prestera bättre om du börjar ditt träningspass med en ordentlig uppvärmning.
Det är bra att variera vilket underlag du springer på. Generellt sett är asfalt inte det bästa underlaget då det är väldigt hårt. Grusvägar och skogsvägar är betydligt skonsammare för fötterna och knäna. Det går såklart bra att springa på asfalt emellanåt, och tränar du inför ett lopp som kommer ske på asfalt är det viktigt att vänja kroppen vid att springa på det underlaget.
Att ha ett par bra löparskor är en förutsättning för att kunna löpträna. Gå gärna till en sportbutik som erbjuder individuell utprovning av skor. Då kan du få springa på ett löpband för att säljaren ska se hur du sätter ner fötterna när du springer. Ibland kan det också vara bra att använda speciella inlägg eller sulor i löparskorna.
Inför ett långlopp är det viktigt att minska rejält på träningspassen veckan innan. Tänk också på att äta mat som du vet att din kropp mår bra av dagarna innan loppet går av stapeln. Skulle kroppens lager av glykogen ta slut tvingas du sakta ner ditt tempo. Därför är det viktigt att ladda din kropp med långsamma kolhydrater två-fyra timmar före tävlingsstarten.
Se också till att dagen innan ha alla dina saker klara, så att du slipper stressa på när du ska iväg på morgonen. Plocka fram kläder, vattenflaska, ställ fram löparskorna och se till att du har med din nummerlapp om du har fått en sådan. Förbered också gärna frukosten dagen innan.
Känslan efter att ha sprungit sitt första långlopp är oslagbar. Låt kroppen få återhämta sig genom vila, ät ordentligt och se till att fira med tårta och andra godsaker att du har avverkat ett tävlingslopp.