Nya löparskor

cover3

Det är dags att förnya garderoben och byta ut de slitna löparskorna mot ett par nya men att välja löparskor är inte det lättaste. Det är inte säkert att din gamla favoritmodell finns kvar och då behöver du hitta en ny modell som passar din fot, din löpstil och även med anpassning till vilka miljöer du ska springa i.

1433ce613f39b1e6c809f25902ca4bde

Själv funderar jag på att investera i två par; ett par för längre pass på mestadels asfalt och ett par för favoritturerna i skog och mark där det krävs lite mer stabil sula och bättre grepp.

Skor för asfaltslöpning

Jag springer oftast direkt efter jobbet och direkt hemifrån. Då jag bor i stadsmiljö blir det självklart en hel del löpning på asfalt även om jag hela tiden söker mig till de grusvägar och små skogspartier som finns i närheten.

00-sko-start-900x473-c

Den sko jag har idag är en typisk asfaltssko, ganska lätt trots sin stötdämpning, smidig och rörlig och den sitter perfekt på foten med en socka. Jag tar med mig den gamla skon till butiken så att ser de hur jag springer och hur jag sliter skon. På så sätt kan de ge mig en bra ny löparsko.

Skogslöpning

Mina favoritrundor är de som verkligen ger mig möjlighet att komma ut i naturen. Med skogen runt omkring kan jag löpträna flera mil i ett lugnt tempo. Dock känns det som om mina gamla skor inte riktigt greppar och därför måste jag skaffa nya. Jag letar efter nn sko med kraftigare sula som ger bättre grepp som även fungerar bra på vinterhalvåret med lite halka.

image

Jag har tittat runt lite på olika märken men det bästa är att prova flera olika skor i butiken. Då kan man jämföra och även få ett professionellt utlåtande av de som jobbar i butiken.

Dam- och herrskor

Min sambo löptränar även hon och när det gäller skor har vi i stort sett samma storlek men man märker direkt att det är två helt olika modeller av skor. Damskorna är skurna mycket bredare för framfoten och deras läst är smal – det känns direkt när du provar en damsko. Själv har jag med största säkerhet en typisk manlig fot med kraftig häl som kräver en bred läst, ibland extra bred, och i övrigt ganska smal fot, kanske lite högre i själva foten. I övrigt vill vi båda ha lätta skor som gärna är lite tåliga mot regnigt väder.

Köpa nya skor att löpa i

När jag köper nya löparskor så brukar jag börja ganska noggrant med att jämföra olika modeller för att se vad som passar bäst. T.ex. Vilka skor som är nya inom en viss serie och vilka förbättringar som har gjorts och om dessa passar mig. Nya löparskor kostar ganska mycket pengar, över 1 000kr om man ska ha ett par som är riktigt bra. Det är såklart inte alla som har råd att köpa nya skor bara sådär och det är inte så kul att ha skor som är utslitna eller som gör att man sliter fötterna på ett ohälsosamt sätt. behöver du låna pengar så vet jag ett bra företag som heter Sambla, där kan du låna rätt mycket pengar utan säkerhet och det går snabbt. Men se till att du har råd att låna och möjligheten att betala tillbaka. Du hittar deras sida här om du vill låna 100000 kr. Men att låna 100000kr till ett par skor kanske inte är helt nödvändigt. Kanske finns det andra saker du behöver som du kan använda lite andra pengar till? Hur som helst om du lånar pengar till ett par skor så kan du räkna med att skorna borde hålla i över 1 års tid oavsett hur du har köpt dem. Tänk på att nyttja butiker och få proffsiga råd på vilka skor som passar dig om du inte själv vet!