Tillbehör för löpning

Löpning och löpträning är en väldigt populär och omtyckt form av träning i Sverige. Det kan handla om att jogga regelbundet med hunden, löpa i naturen eller kanske orientering. Löpning eller joggning blir betydligt mer angenäm och ger en skönare upplevelse med bra och funktionella skor och kläder. Förutom att det är enklare att springa med rätt utrusning känner de flesta sig dessutom proffsigare och snabbare. Den som springer året om, oavsett vädret, kommer att behöva löpartillbehör för alla årstider och väderlekar. På sommaren behöver man plagg som kan kyla ner, och på vintern plagg som kan hålla värme. Eftersom det är mörkt större delen av dygnet under vinterhalvåret är det dessutom viktigt att förse plaggen med reflexer när så behövs.

Löparskor

Ett av de absolut viktigaste löpartillbehören är löparskorna. Här är det viktigt att se till att skorna passar perfekt, är lätta och funktionella samt är tillverkade av riktigt bra material. Att välja löparskor av god kvalitet och rätt material kan bli något dyrare men är väl värt den extra kostnaden. Det finns bra erbjudanden och ekonomiska lösningar hos exempelvis lendify som kan vara till hjälp för att kunna köpa rätt utrustning. Ett annat bra tips, innan du handlar löparskor är att läsa en bäst i test för att få uppdaterad information. Många är sin vana trogen och köper samma märke på sina löparskor år efter år men eftersom det händer mycket i löparskor branschen och utvecklingen går snabbt framåt så det finns det alltid skäl att prova nya märken av löparskor.

Kläder och material

Vid val av löparkläder är materialvalet viktigt. Det är inte bra att använda kläder i bomull eftersom de håller kvar svett som orsakar nedkylning eller skavsår. Bäst är att välja så kallade funktionsmaterial vilkas uppgift är att transportera bort fukt från din kropp så att du kan hålla dig varm och torr. Vid inköp av funktionströja är ett gott råd att skaffa tröjor med både kort och lång ärm för att klara de flesta väderlekar.

Ett annat viktigt funktionsplagg är strumporna. Det är en mycket stor skillnad mellan vanliga strumpor och löparstrumpor och för att kunna fullt utnyttja fördelarna med löparskorna behöver du löparstrumpor. Vem vill springa med blöta fötter och skavsår? Löparstrumpor är vanligtvis gjorda i ett material som andas och borttransporterar fukt. Genom att de håller dina fötter torra minskas fiktionen mellan fot och sko. En annan viktig detalj är att inte glömma bort att skaffa underkläder som är specialtillverkade för träning för att undvika skav och nedkylning. För damer är det även rekommenderat att införskaffa en sport-BH för träningspasset eller löparrundan.

Väst eller vindtät jacka

För den som kommer att springa även när vädret är mindre bra behövs en vindtät jacka eller kanske en väst. De bästa modellerna är de som avvisar både vind och vatten men som är tillverkade i ett material som transporterar bort fukt samt släpper ut värme. Modeller som är helt vattentäta är inte bra att springa i eftersom de gärna stänger inne fukt och ger en oönskad nedkylnings effekt.