Vikten av att löpa rätt

Löpning är en fantastisk träningsform som inte bara ger styrka och uthållighet åt kroppen utan också åt hjärnan och humöret. Alltfler studier pekar på löpningens många fördelar när det kommer till det mentala välmåendet och att många människor skulle kunna ”springa bort” saker som stress och oro. Att det dessutom minskar midjemåttet är ju knappast någon nackdel!

Precis som med all annan form av träning är det viktigt att man är noga med tekniken, dels då det ger de bästa resultaten, dels då det motverkar skador. Saker som kroppshållning och skor kan skydda den som springer från många olika sorters skador, vilket i sin tur gör att man kan springa ofta och länge utan problem. Skulle olyckan däremot vara framme så kan man få hjälp med sina idrottskador hos idrottsskadespecialisterna.se genom bra behandlingar, rehabilitering och hjälp med den framtida tekniken.

Bygg upp löpträningen successivt

Ett vanligt nybörjarmisstag bland löpare är att springa för snabbt och intensivt redan från början, vilket kan leda till allt från svår träningsvärk och utmattning till allvarligare problem som inflammationer i leder och senor. Hemligheten bakom bra löpträning är att skynda långsamt och att sedan bygga upp sin styrka och kondition. Genom att till en början springa en kortare sträcka i lugnt tempo vänjer man kroppen vid den nya träningsformen, och sedan kan man bygga upp både avstånd och intensitet. Gå aldrig upp mer än en kilometer varannan vecka eftersom knän och muskler behöver acklimatisera sig, och se till att vila en dag mellan passen. Professionella löpare brukar klara av att springa dagligen men även de är noga med att variera löpstilen för ett bättre allround-resultat. En bra tumregel är att köra en dag kort och intensivt, en dag lugn långdistans, en dag intervaller och så vidare.

Teknik och kroppshållning

När man springer är det viktigt att springa på ett stötdämpande sätt så att man inte sliter för hårt på sin kropp. Det här kan man uppnå genom att använda bra skor, ha lätt böjda knän under rundans gång samt att alltid landa på fotens främre del. Landar man med hälarna kommer det snabbt leda till problem med höft och rygg, så ha alltid fokus på att landa på området mellan fotvalvet och tårna.

Det är också viktigt att vara rak i ryggen med avslappnade axlar och gärna springa lätt framåtlutad så att man med gravitationens hjälp får en push framåt. Armarna ska vara böjda men avslappnade och händerna öppna och handflatorna gärna lätt uppåtvända. På så sätt undviker man att spänna sig.

Vanliga skador

Förutom den ”klassiska” benhinneinflammationen som ofta drabbar dem som tränar för intensivt eller använder fel skor, så är knäskador ganska vanliga bland löpare. Det är dock inte löpningen i sig som brukar orsaka knäskador, utan brist på teknik eller att man tagit i för hårt under en längre tid. Den vanligaste skadan kallas för ”runner’s knee”, löparknä på svenska, och innebär att man får värk ovanpå knäet efter att man har sprungit ett par kilometer. Forskning har visat att personer som springer i takten 180 bpm (beats per minute) löper lägre risk att drabbas av detta än de som springer långsammare. Därför kan det vara smart att lyssna på musik som håller den rytmen. Har man drabbats så finns det dock ingen anledning till panik, med rätt behandlingar är man snart på fötterna igen.